Waarom Sketchtival?

Groots genieten voor een klein moment!

Op 9 september 2018 vond de eerste editie van Sketchtival plaats. Het was een droom van TG Curtains-Up om veel makers en hun publiek laagdrempelig bij elkaar te krijgen en dat is gelukt. Maar waarom een sketch?

Een sketch is een korte act of kort optreden. Vaak zijn er meerdere sketches achter elkaar. De sketch kan zich op het toneel afspelen, maar ook in een andere omgeving. Het Engelse woord ‘sketch’ betekent letterlijk ‘schets’.

Een sketch betekent dus alles wat podiumkunst is en kan zijn…

Het idee voor Sketchtival is ontstaan uit persoonlijke nieuwsgierigheid (van Jolanda de Jong, artistiek leider van Curtains-Up) en de wens (van TG Curtains-Up) om meerdere (theater) groepen te leren kennen, op en achter het podium. Als theatergroep komt TG Curtains-Up andere groepen doorgaans alleen tegen op eenakterfestivals en ontstaat er soms bij toeval een contact: groepen hebben de neiging om na voorstellingen of optredens bij het eigen publiek te blijven napraten … ook TG Curtains-Up.

Door groepen naast elkaar en op elkaars podium te laten optreden voorziet Sketchtival zowel makers, als bezoekers een kijkje in de artistieke keuken en is de drempel om in contact te gaan laag en wordt er ook een breder theaterlandschap voor iedereen gecreëerd.